۵۰ GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

۵۰ GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely nothing but a declaration of earnings and spending. Based on Article 112 of this Constitution, “the Union Government lays a statement of the predicted receipts and spending for that 12 months, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament”.

The expression spending plan comes from the old word that is french which means that bag. It’s a quantified plan that is financial current, previous and future income and spending associated with the Central Government.

۵۰ GK Questions on Union Budget & Economic Survey

۱. Which associated with the statement that is following proper about Budget?

We. It really is a statement of financial position for a future period, aiming proposed expenditure and way of funding it. https://speedyloan.net/reviews/moneykey

II. Article 111 associated with the Constitution calls for the federal government to provide to Parliament a declaration of projected receipts and spending according each and every monetary 12 months.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

۲. Which associated with the following is related to your procedure Green’ objective?

A. Creation of tomato, onion and potatoes

B. Creation of tomato, chili and potatoes

C. Manufacturing of pulses, onion and potatoes

D. Manufacturing of tomato, pulses and rice

Ans: A

۳. Which of this following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under natural agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

۴. Which Bill ended up being proposed become moving to fix dilemmas in infrastructure contracts, PPP and Public Utilities?

A. Experience Development Programme

B. Companies Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

۵. Provider Tax become exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

۶. Consider the following statement (s) is/are related towards the yearly statement of finance (Budget)

We. The yearly statement of finance is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and general public account.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans provided by the federal government movement in to the fund that is consolidated of.

III. Article 112 associated with the Constitution calls for the us government presenting to Parliament a statement of calculated receipts and spending in respect each and every monetary 12 months.

Choose the proper statement (s):

Ans: D

۷. Which regarding the after Yojna offered premium that is nominal greatest ever payment in case of crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

۸. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It’s been at first created as being a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. Relating to this joyna, loan is granted through Mudra bank card with a pre-assigned borrowing limit in addition to payment tenure is really as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

۹. Which associated with after scheme is linked to the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

۱۰. Consider the statement that is followings):

We. Budget is the procedure of planning company quotes

II. Budgetary control could be the methods to achieve performance on such basis as spending plan

Which regarding the statements that are following proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

۱۱. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is really a wider concept whereas Budget and cost management are narrower ideas

II. Budget is the method of planning company quotes.

Which for the after statements is/are correct?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

۱۲. Based on the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia are at 3rd ranking on such basis as exactly exactly exactly what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.